home
cursussen
workshops
schrijfcoaching
schrijfoefening
wie, wat en waar
links


CONTACT:

KIJKEN:
www.margreetschouwenaar.nl

Inlichtingen / mailen:
info@margreetschouwenaar.nl

telefoon: 072-5332418

 


Ik schrijf omdat ik wil schrijven
dat ik gelukkig ben.

Op een dag zal het zover zijn
en zal ik schrijven-
met mijn tong tussen het puntje van mijn tanden,
en met rode oren en rode wangen;
ik ben gelukkig.

Als ik daarna ooit nog twijfel
en meen dat ik verdrietig ben of de wanhoop nabij
of zelfs reddeloos verloren,
kan ik altijd opzoeken wat ik werkelijk ben:
gelukkig.

Toon Tellegen
Uit: Gewone gedichten

Wijzer Schrijven

De cursus Wijzerschrijven is bestemd voor 55 plussers die willen schrijven over zichzelf en over hun levensverhaal. Vanaf het 55e jaar krijgen veel mensen te maken met ingrijpenden overgangen in hun leven. Kinderen gaan het huis uit, de pensionering komt in zicht. Ook verlies van dierbaren of lichamelijke ziekte kunnen een rol gaan spelen. Ingrijpende gebeurtenissen uit ons verleden kunnen nog dwars zitten. Onzekerheid en zinsgevingvragen steken misschien de kop op. Schrijven kan een manier zijn om een levensverhaal te ordenen en nieuwe inzichten te krijgen zodat energie weer kan stromen en inspiratie kans krijgt. Schrijftalent is niet van belang, plezier in schrijven hebben wel.

In de cursus Wijzerschrijven vertel en schrijf je over belangrijke ervaringen in je leven en sta je stil bij de betekenis ervan. Al schrijvend kom je tot de kern van je ervaringen.

De cursus bestaat uit acht bijeenkomsten van twee uur in een groepje van tenminste 4 en maximaal 8 personen. Elke deelnemer ontvangt cursusmateriaal, inspiratieteksten en krijgt gerichte huiswerkopdrachten.

Kosten: 285 euro.

Levensverhalen Schrijven

De cursus Levensverhalen Schrijven is bedoeld voor vrouwen die op een gerichte wijze bezig willen zijn met hun levensverhaal. De cursus biedt manieren om te leren luisteren naar je ervaringen, verplaatst de aandacht van buiten naar binnen en geeft een bijzondere kans om contact te maken met je geschiedenis.

In de cursus Levensverhalen schrijven leer je met behulp van een variatie aan werkvormen te kijken naar jouw ervaringen, jouw geschiedenis. Je reflecteert, bezint en geeft betekenis. Je laat je inspireren, verrassen en bemoedigen. Je pen is je gids, je levensverhaal je weg.

De cursus bestaat uit acht bijeenkomsten van twee uur in een groepje van maximaal 8 vrouwen. Elke deelnemer ontvangt cursusmateriaal, inspiratieteksten en krijgt gerichte huiswerkopdrachten.

Kosten: 285 euro.


Er liggen duizenden gedachten in een mens die hij niet kent
tot hij de pen opneemt om te gaan schrijven.

William Makeprace Thackeray

Werken aan een Meesterwerk

De cursus Werken aan een Meesterwerk is bedoeld voor iedereen die op een een of andere manier bezig is met een proeve van bekwaamheid. Denk aan een verhalenbundel, een kinderboek, een levensverhaal, een roman, een poëziebundel; kortom een stuk van langere adem. De cursus biedt methodes om het werk te organiseren, leert nadenken over vorm, stijl, perspectief, biedt reflectie en deskundige commentaar, en geeft een bijzondere kans om je te ijken aan het gewicht van een kleine groep geïnteresseerde medeschrijvers.

In de cursus Werken aan een Meesterwerk leer je te kijken naar jouw manier van werken, jouw stijl, de sterke en zwakke kanten van je verhaal. Je leert een groter werk organiseren en krijgt gericht en deskundig commentaar. Je reflecteert, herschrijft en je ijkt, maar bovenal laat je je inspireren en bemoedigen. Je verhaal groeit aan de hand van je inzicht.

De cursus bestaat uit acht bijeenkomsten van twee uur in een groepje van maximaal 6 deelnemers. Elke deelnemer ontvangt cursusmateriaal en krijgt gerichte huiswerkopdrachten.

Kosten: 295 euro.

Creatief Schrijven

De cursus Creatief Schrijven is bestemd voor iedereen die op een aantrekkelijke en speelse manier bezig wil zijn met taal, verhaal, en vertellen. Aan de hand van gerichte opdrachten verkennen de deelnemers de mogelijkheden van hun pen. Het resultaat? Een Haiku, een handpalmverhaal, een dialoog, een persoonsbeschrijving, maar bovenal veel schrijfplezier.

In de cursus Creatief Schrijven leer je spelen met taal, je creativiteit ontdekken, je fantasie gebruiken en je mogelijkheden onderzoeken. Aan de hand van gerichte opdrachten leer je werken met vergelijkingen, perspectief en verschillende stijlen. Teksten gaan leven, boeien en verrassen.
De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten van twee uur in een groepje van maximaal 8 deelnemers. Elke deelnemer ontvangt cursusmateriaal en krijgt gerichte huiswerkopdrachten.

Kosten: 225 euro.

Digitale schrijfcursussen

Voor wie weinig tijd heeft, of geen mogelijkheid tot vaste afspraken, of voor wie graag op haar eigen tijd schrijft zijn er digitale schrijfcursussen.

Een cursus beslaat vijf schriftelijke lessen. Je krijgt de lessen om de veertien dagen bezorgd in je mailbox zodat je tijd hebt om gedoseerd aan de opdrachten te werken.

De digitale cursus schrijf de zomer lang, is een inspirerende zonnige cursus waar opdrachten van allerlei aard elkaar afwisselen.Informatie en tips worden afgewisseld met inspirerende voorbeelden. In gevarieerde opdrachten en met verschillende werkvormen word je uitgedaagd om op allerlei manieren je verhaal te vertellen.

Het is ook mogelijk de digitale cursus levensverhalen schrijven te volgen. Je ontvangt om de veertien dagen in je mailbox een complete les met allerlei opdrachten die je uitnodigen tot het schrijven van jouw levensverhaal. Er worden diverse invalshoeken geïntroduceerd. Zo schrijf je bijvoorbeeld een levensgeschiedenis aan de hand van kledingstukken, maar ook verdiep je je in de manier waarop het werken met je zintuigen niet alleen een tekst verlevendigt maar ook je herinneringen oproepen.

Na afloop van beide digitale cursussen mag je eigen werk van niet meer dan 3 A4 opsturen. Ik bekijk je werk en je ontvangt het nagekeken retour met tops en tips.

Kosten voor deze digitale cursussen: 55 euro.

Tot slot bestaat de mogelijkheid de digitale workshop iconen schrijven te volgen.

Een icoon is een venster naar het ongeziene. Zij geeft een voorstelling van Christus, Maria en de heiligen, Bijbelse scènes en scènes uit geschreven bronnen. Maar ook kunnen bijvoorbeeld legenden rond Sint Joris en Sint Nikolaas en overgeleverde verhalen rond de geboorte van Christus op iconen worden afgebeeld. Zo maken iconen zichtbaar wat voor het oog van de mensen verborgen is. Woorden maken de verhalen zichtbaar die al zijn, maar nog gevangen moeten worden om tot leven te komen.

Iconen kunnen een grote plaats hebben in een leven. Zo krijgt een pasgeborene een icoon van een heilige en spelen iconen een rol bij verschillende levensfases en feestelijkheden.

In de workshop iconen schrijven werk je met intuïtieve schrijftechnieken. Je leert kijken, voelen, interpreteren en schrijvend ervaren welke betekenissen jij hecht aan een afbeelding en onderzoekt al schrijvend jouw opvatting over het thema van de voorstelling.

Je ontvangt één cursuspakket vol opdrachten, afbeeldingen en schrijftips. Na afloop kun je je werk van niet meer dan 3 A4 opsturen, Ik bekijk je werk en je ontvangt het nagekeken retour met tops en tips.

Kosten voor deze digitale workshop is 25 euro.